Killa Hakan: "Rap’i kalbimle yapıyorum."

Killa Hakan: “Rap’i kalbimle yapıyorum.”

Killa Hakan, rap müziğe kendini adamış bir isim. Almanya’da yaşıyor ve Türkçe rap yapıyor. Killa Hakan’ın yeni albümü ‘Son Mohakan’ bu hafta Esen Müzik’ten çıktı. Biz de Killa Hakan’la müzik macerasını, yeni albümünü, 36 Boys’u ve yaşadığı yer Kreuzberg’i konuştuk.

53 yıl önce iş bulmak için bu topraklardan Almanya’ya giden vatandaşlarımız sebebiyle Almanya bizim için komşu ülke oldu. O dönemde zor şartlar altında çalışan, ayrımcılık yaşayan, ırkçılığa maruz kalan ne Türkiyeli ne de Alman olarak görülen gurbetçilerin hayatı hiç de kolay geçmedi. Ama yıllar önce kendi ülkelerinden giden bu insanların çocukları artık büyük işler başarıyorlar. Sadece Almanya’da değil, tüm Avrupa’da takdir topluyorlar. İşte Hakan Durmuş da onlardan bir tanesi.

NEREDEN GELDİĞİMİ UNUTMAM

‘Killa Hakan’ adıyla müzik yapan Hakan Durmuş, 1970 yılında Almanya’ya göç eden işçi bir ailenin çocuğu. Berlin’de doğmuş, büyümüş. Yıllardır Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg’de, yani orada yaşayanların deyimiyle ‘Küçük İstanbul’da ikamet ediyor. Almanya’da yıllardır Türkçe rap müzik yapıyor. Avrupa’nın saygın müzisyenleri onunla çalışıyor. Türkiye’de bile rap bilinmezken 80’li yıllarda Almanya’da bu müziği Türkçe olarak yapan Killa Hakan için müziksiz bir yaşam düşünülemez diyebiliriz. Hakan “Rap müziğe başladığım ilk günden bu yana, rap benim hayatım oldu. Hiçbir zaman piyasaya ya da modaya uymak için rap yapmadım” diyor ve sonrasında “Bu işi kalpten yapıyorum. Sonrasında zaten hayatınızda en önemli yerin sahibi oluyor. O olmadan, yapamıyorsunuz!” diyerek müziğe olan bağlılığını tanımlıyor. Geçtiğimiz hafta ‘Son Mohakan’ isimli yeni albümünü yayınlayan Killa Hakan’a ‘Son Mohikan’dan türetilmiş bu ismi seçmesinin nedenini sorduğumda “Türkçe Rap camiasında uzun zamandır varım. Sorunlar oldu ama yılmadan, pes etmeden, umut ederek hep bu işe sadık kaldım. Rap’e olan sevgim, önüme çıkan engellerin üstesinden geldi. Son Mohakan; kanını, genlerini, nereden geldiğini ve amacını unutmayan, sonuna kadar savaşan ve bayrağı yere düşürmeden tutmaya çalışan jenerasyonun son temsilcisidir” diyor.

HAYAT NANKÖR KEDİ

Şarkı sözlerinde de yaşadığı zorlukları, gettoyu, yokluğu anlatan Hakan’ın yeni albümünde “Hayat yüzde doksan nankör kedi”, “Hep güvendiğin çıkarır sonunda sorun”, “Dar zamanda dost var mı herkes düşünsün bir bakayım” gibi sitemkâr cümleler dikkat çekiyor. Samimiyetsiz, çıkarcı arkadaşlıkların şarkı sözlerinde nasıl yer bulduğunu sorduğumda ise Son Mohakan uzun uzun cevap vermek yerine  “Yaşadıklarımı müziğimle rahat anlatıyorum. Sorunlar hep var ama hayat bir şekilde devam ediyor. Hayat devam ettikçe de anlatılacak çok şey çıkıyor ortaya. Hele ki bir de benim yaşadığım yerde yaşarsanız…” diyerek son noktayı koyuyor.

CEZA DESTEK OLDU…

Killa Hakan’a son albümünde önemli pek çok müzisyen eşlik ediyor. Ama bazı isimler var ki onları Killa Hakan’ın albümlerinde sık sık görüyoruz. Ki bu isimler Hakan için büyük önem taşıyor. Ceza, Eko Fresh, Summer Cem, Bekir Karaoğlan ve Killa Hakan için bir aile desek yeri. Şarkıcı, aralarındaki bu yakınlığı şöyle tanımlıyor: “Bizi birbirimize müziğin gücü bağladı. İyi kötü günlerimizde birbirimize destek olduk. Hiç ayrılmadık. Sevgi ve saygıdan oluşan bağlılık oldu aramızda.”

36 BOYS TÜM DÜNYADA İTİBAR GÖRÜYOR

Killa Hakan’ın ‘yaşadığım yer’ dediği Kreuzberg’den bahsetmemek olmaz. Killa Hakan şarkılarında yaşadığı mahalle Kreuzberg’den ve adını mahallesinin posta kodundan alan 36 Boys’dan sıkça söz ediyor. 36 Boys, Türkler başta olmak üzere göçmen çocuklarının bir araya gelmesiyle kurulmuş bir grup. Bu grup için Almanya’da göçmen ailelerini savunmak, göçmen gençlerin itilmesine, ötekileştirilmesine karşı ortaya çıkmış bir oluşum diyebiliriz aslında. Günümüzde 36 Boys üyelerinin spor, müzik, moda gibi dallarda önemli işler başardığını görüyoruz.  Bugünlerde Killa Hakan da farklı tişört tasarımlarıyla kendi modasını sergiliyor. Üzerine belgeseller çekilen, hikâyeleri merak edilip pek çok kişi tarafından anlatılan 36 Boys söz konusu olunca konuya en hâkim kişilerden biri olan Hakan devreye giriyor: “36 Boys dağılmıştı, herkes kendi işinde gücündeydi. Toprağın altından çıkarıp, yeniden can verdim. Dünyayı gezerek, daha fazla kitlelere tanıttım ve her geçen gün büyümeye devam etti. Yeniden semtimize kan verdim, canlandırdım. Kapanmış bir konuyu, tekrar açtım. Birlik ve beraberliği sağlayarak 36 yeniden anlam buldu.  Artık tüm dünya üzerinde 36 Boys, destek ve itibar gören bir grup. Bununla birlikte bir ‘marka’ oldu. Ben sadece üzerime düşen görevi yaptım ve mutluyum” diyor.

Kaynak: Akşam Gazetesi
Röportaj: Ali Mert Alan

CezaSuspus